Sayfalar

25 Mart 2014 Salı

MARSİLYA

                                                                       

 , Fransa'nın güneydoğu'sunda bulunan, Bouches-du-Rhône ilinin ve Provence-Alpes-Côte d'Azur bölgenin merkez şehridir. 2009 nüfus sayımı'na göre 850.602 nüfusuyla Fransa'nın 2. en büyük kentidir. Ayrıca 1.715.096 nüfusuyla Fransa'nın 3. en büyük metropolitin yerleşim alanıdır. Avrupa’da en büyük kara alanına sahiptir. MÖ 6.yy'da Foça'lı (Phokaia) denizcilerin sayesinde Massalia adı altında kurulan Marsilya, Fransa'da ve Akdeniz'de birinci, Avrupa genelinde dördüncü limanı olarak gösterilmektedir.       
          
                                                          MARSİLYA'NIN TARİHİ

   Tarihte ilk olarak MÖ 6.yy'da 12 İon şehrinden biri olan Phokaia (bugünkü adıyla Foça)'lı denizcilerin kurduğu Marsilya şehri, zamanla eski liman denilen Vieux Port (Eski Limanı) etrafında genişleyerek bugünkü halini almış... Phokaialılarİzmir yakınlarındaki bugünkü Eski Foça şehrini kaybetmelerinden sonra kendilerine koloni yaptıkları bir şehir olarak da biliniyor. Cosquer Mağarası duvarı üzerindeki yazılar Marsilya da geçtiğimiz 28 bin yıl boyunca insan yerleşimi olduğunun kanıtı. Ayrıca Marsilya 2 bin 600 yıl ile Avrupa'nın en eski şehri unvanına sahip... Bu eskilik sokaklarında kolayca farkediliyor. Birbirine bitişik sıralanan yüzlerce apartmanın dar bir koridor görünümü oluşturduğu Arnavut kaldırımlı sokaklarında yeni yapı hemen hemen hiç yok. Asırlar öncesinin yüksek tavanlı, uzun pencereli evleri yıkılmamış ve korunarak bugüne kadar gelmiş. Tarihi geçmişiyle yüksek mimari değer taşıyan bu apartmanlar bugün hala halkın kullanımında... Marsilya Kültür Varlıkları Atölyesi'nin (Atelier du Patrimoine) yöneticisi Daniel Dracourt'un şehrin tarihi yapısının korunmasına yönelik çalışmalarının bunda büyük payı olmuş. Akdeniz çevresinde bulunan ülkelerde tarihi kent dokularıyla öne çıkan yerleşimlerin gelişim ve koruma planları yapılmış. İstanbul'a benzer özellikler taşıyan Marsilya çok kültürlülüğün ve kültür varlıklarının korunması ve yerel yönetimler açısından önemli bir örnek.
    MÖ 49 yılında Sezar tarafından istila edilince Romalıların ticaret merkezi haline getirilen Marsilya, limanlarının jeopolitik avantajıyla bugünde denizcilik alanında önemli bir yere sahip... Haçlı Seferlerinde aktif olarak önemli bir rol oynamışsa da bugün egemen bir din yok ve çok çeşitli kültürel yapısı içinde her dinden insana rastlanıyor. 13. yüzyılda kısa süreli yaşanan Cumhuriyet dönemine, 1423 yılında Aragone Hanedanlığı tarafından son verilmiş. Kral Rene'nin yaptığı çıkartmanın sembolü olarak diktirdiği kule, bugün hala limanın girişinde görülebilir. Marsilya, 1481'de Fransız Krallığı'na dahil olmuşsa da halkının liberal yanı tarih boyunca ağır basıyor. 1720 yılında nüfusunun yarısı olan 45 bin kişiyi kaybettiği veba salgının yaraları kısa sürede sarılırken, 1792'de Marsilya halkı asiliğiyle ünlenir. Altı bin gönüllüden oluşan Ren Ordusu, Claude Joseph Rouget de Lisle'in bestelediği savaş marşı ‘Chant de guerre pour l'armée du Rhin'ı söyleyerek, Fransız Devrimine katılmak için Paris'e doğru yürüyüşe geçer. 1795'te Fransa'nın milli marşı kabul edilen bu marş ‘La Marseillaise’ olarak bilinir.

                                                   MARSİLYA DA GEZİLECEK YERLER 

Fransa’nın Güney kıyıları olarak bilinen Côte d'Azur’ün en güzel limanlarından birisi Marsilya. Aynı zamanda Paris’ten sonra Fransa’nın en büyük şehri.Özellikle Korsikalı göçmenleriyle tanınan, sofralarından deniz ürünleri eksik olmayan, sarı binaların hakimiyetindeki bu eşsiz kente yolculuk etmeye karar vermişseniz işte bilmeniz gerekenler

 Cité Radieuse

   Cité Radieuse Le Corbusier’nin 1952’de tasarımlarını yaptığı, bir tür ucuz, bahçeli ortak yaşam alanı sayılan Cité Radieuse özellikle mimariyle ilgilenenlerin müze gibi gezmesi gerekilen bir yer.


Le Musée Cantini

Kübist, Fauvist ve Sürrealist dönemin temsilcilerinden Othon-Friesz, Derain, Matisse, Camoin, Dufy, Matta, Ernst, Masson, Picasso, Giacometti, Ba00adcon, Dubuffet, işleri bu müzede görülebilir.





Le Musée d’Art Contemporain 

Siz de 1960’ların idolleri Absalon, Chris Burden, Daniel Buren, William S.Burroughs, Jimmie Durham, Carsten Höller, Jenny Holzer, Annette Messager, Gabriel Orozco hayranlarındansanız modern sanatlar müzesine en azından yarım gününüzü ayırmalısınız


Le Musée d’Histoire Naturelle de Marseille

 Zoolojik, paleantolojik ve botanik olarak Fransa’nın güneyini anlatan tarihi bir gezi yapmak isterseniz Doğal tarih müzesinde ihya olacaksınız.





Prado

Genellikle Marsilya’da yaşayanlar, denize girmek için bizim adalar usulü vapurlara atlayıp sayfiye yerlerine gidiyorlar. Sizin buna vaktiniz olmazsa, 8ème arrondissement (8. Bölge) civarındaki Prado plajlarında havluları yere serip serinlemek; kumsal ortamlarına katılmak, hatta sörf dersleri alıp, su sporları öğrenmek de mümkün.




Château

 d’If Alexander Dumas’nın Monte Cristo Kontu romanında adı geçen, eskiden mahkumların cezasını çekmesi için gönderildiği kale Château d’If, şimdilerde turistik eğlence.







Calanques

Marsilya’nın 9. Bölgesindeki Calanques’lara sadece botla gidilebiliyor. Vahşi doğa harikası olarak geçen bu kaya oluşumlarına birkaç saat ayırmalısınız.


Plongee Phoceenne Formation

 Dalış meraklılarının Marsilya adresi burası. Özellikle yaz aylarında Akdeniz’in pek çok yerinden gelen yüzücülerle dolu oluyor.




 Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Marsilya (25.03.2014 -14.17)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder