Sayfalar

24 Mart 2014 Pazartesi

LYON

                                                                    



Fransa'nın güneydoğu tarafında yer alan bir kenttir. Fransa'nın Rhône yönetiminin merkezidir ve Rhône-Alpes bölgesinde yer alır. Konum olarak Marsilya ile Paris'in arasıda yer alır. Lyon, Paris'den 470 kilometre, Marsilya'dan 320 kilometre, Cenevre'den 160 kilometre,Torino'dan 280 kilometre, Barcelona'dan 600 kilometre uzaklıktadır. Lyonlular kendilerine Lyonnais derler. Lyon'un tarihine bakacak olursak, kimyasal alanda birçok petrokimyasal endüstriye ev sahipliği yapmaktadır. Fransız iş dünyasının merkezlerinden biri olan Lyon, Fransız gastronomisinin merkezidir. Şehirin Auguste ve Louis Lumière kardeşler nedeniyle, sinema tarihinde önemli bir yeri vardır. Şehirin futbol takimı Olympique Lyonnais'dir. Lyon'un şehir merkezindeki nüfusu 472,305'dir. Bağlı bölgeler ile birlikte bu nüfus 1,748,271 (2006) olur. Şehir Rhône-Alpes bölgesinin başkentidir. Toplam bölgenin nüfusu 3 milyona yakındır.[1] Lyon'da genelde kimyasal ve biyoteknik sanayisi hakimdir. Öte yandan şehir Fransa bilişim teknolojileri ve yazılımlarının merkezidir. Lyon UNESCO Dünya Mirasları listesindedir. Şehir tarihsel olarak dünyanın ipek ticaretinin merkezidir. Lyon içerisinde Interpol'ün merkezini, uluslararası haber kanalı Euronews'in merkezini ve Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı'nı barındırır.

Hotel-Dieu: Burası: bölgenin en büyük binalarından birisidir ve 1184-1185 yıllarında hastane olarak inşa edilmiştir. Binanın uzun cephesi: nehir boyunca 300 metre uzanır. Büyük kubbe bölümü: 1765 yılına tarihlenir. Burası her ne kadar günümüzde hastane olarak kullanılmıyorsa da, yapıldığı dönemde, ülkede Paris’ten sonra en büyük tıp olanaklarının yaratıldığı bir yer olarak önem kazanmıştır. Ancak: modern tıp olanaklarının başka yerde yapılan bir hastanede yerleştirilmesi nedeniyle, 2010 yılında burası kapatılmıştır

                                        Gece Presqu'ile , Fourviere'nin görüldüğü gibi. Lyon,

  Pierre Bossan tarafından tasarlanan  Fourviere Bazilikası Notre-Dame Interior. 


                                               Araçların bıraktığı ışık parkurları ile sokak

 Napolyon Köprüsü

                                                                 Antik amfitiyatrosu

Belediye Sarayı

                                                          Fourvière Katedrali Görünümü


Yeni ilçeler güneyde özellikle Bellecour alanında (şu anda Bellecour Meydanı), 17. yüzyılda açıldı. 18. yüzyılda Doğu ve komşu bir adayı yarımadaya bağlayan geniş drenaj projeleri gerçekleştirildi. Devrim sırasında, dini güçlerin el konulan arazileri, bina yapımına açıldı. 1850 yılında merkezi çevreleyen mahalleler ana yollar ile şehre dâhil edildi. Birbirlerine yanında yer alan Ortaçağ sokakları ile 18. ve 19. yüzyıl şehir yapısı alanları bu günkü kentsel dokuyu oluşturur.
                       
          Kaynak :  http://tr.wikipedia.org/wiki/Lyon (24.03.2014-16.35)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder