Sayfalar

25 Mart 2014 Salı

BORDEAUX

                                                         

     Fransa'nın güneybatısında Akitanya bölgesinin Gironde departmanında yer alan şehir. 2008 itibarıyla belediye sınırları içinde nüfusu 250.082'dir. Fakat şehirleşmiş Bordeaux-Arcachon-Libourne metropoliten bölgesinin nüfusu 1.010.000 olup, Fransa'nın şehirleşmiş metro bölgeleri arasında 7. sırada bulunmaktadır.
     Bordeaux, 2007'den beridir "tarihî bir liman şehri" olması dolayısıyla Fransa için UNESCO Dünya Mirasları listesinde bulunmaktadır.

                                       GENEL BİLGİ

    Bordeaux, Fransa'nın altıncı büyük şehri. Garonne Nehri'nin göbeğinde kurulu olan şehrin, kuzeyinde akan   Dordogne ve Garonne Nehirleri Bourg kasabasında birleşip Gironde Nehri'ni oluşturuyorlar. Gironde Nehri ise Atlas Okyanusu'na Kuzeyde Le Verdon (Medoc) ve Royan kasabalarını birbirinden ayırarak ulaşıyor. Bu nehirlerden asıl önemi ise bunların şarap üreti-mine katkıların. Üzümlerin yetişmesi ve şarapların yıllandırılması aşamalarında bu nehir sula-rı havayı düzenleyici rol oynamaktalar. Eski zamanlarda şarap ticaretinin yaygın olarak yapı-labilmesi, bu açık denizlere ulaşan nehirler vasıtası ile gerçekleşiyordu. Aynı zamanda, Atlas Okyanusu'nun tüm iklimsel etkileri bu nehirler vasıtası ile iç bölgelere ulaşıyor ve med-cezir gibi denizlerde görülen hareketler bu nehir havzalarında da meydana geliyor.

    Bordeaux'nun, tüm Fransa sınırları içinde, en ideal iklim koşullarına sahip bölge olduğu söy-lenmekte. Genelde ılıman olan hava, kışları ortalama 7.5 C, yazları ise 18 C civarında seyre-diyor. Donma çok seyrek görülmekle birlikte üzümlere ve şaraplara verdiği zarar çok büyük boyutlarda. 1991 Nisan'ında, -11 C'a düşen gece ısısı, tüm üzümleri mahvetmişti. Nehirlerin etkisi bu noktada yeniden önem kazanıyor çünkü havayı yumuşatan Gironde Nehri'ne yakın bölgeler bu donlardan çok az veya hiç etkilenmemekte.

    Genelde güneş ışıkları Bordeaux'nun üzerinden hiç eksilmiyor. Sene boyunca 2010 saat sü-reyle etkisini gösteren güneş ışınları üzümlerin olgunlaşması için gerekli olan yeterli kuru ve ılık havayı sağlıyor. Nemli ve taze ilkbahar ile, güneşli ve sıcak geçen sonbahar mevsimleri, Bordeaux şaraplarının kalitesini belirleyen önemli etmenlerden bir tanesi.

    Bordeaux yöresinin özellikle kırsal kesimleri çok cezbedici manzaralar sunuyor. Sadece üzüm bağları değil, Atlas Okyanusu sahili de bir o kadar güzel. Kilometrelerce uzayan kumsallar, romantik göller, kozalak ağaçlarından oluşan ormanlar (Les Landes Ormanı, Avrupa'nın en büyük ormanı kabul ediliyor), rıhtımlar ve limanlar bu yörenin özelliklerindendir.

    Tüm Bordeaux yöresi golf severler için adeta bir cennet. Onlarca golf sahası, profesyonelleri ve amatörleri buraya çekmekte. Yürüyüş yapmayı sevenler için, sahil boyunda bulunan or-manların içine özel yürüyüş parkurları yapılmış. Şatolara veya manastırlara meraklı iseniz Entre-Deux-Mers'e gitmelisiniz. Şaraplar ve üretimleri hakkında bilgi edinmek istiyorsanız pek çok Chateaux'dan bir tanesini seçebilirsiniz. Tüm bu aktiviteler Bordeaux'yu çevreleyen 50 ila 80 km .lık bir alan dahilinde yapılabilmekte.

                                   ŞARAP GÜZERGAHI

     En ünlü şarap bölgeleri; Medoc, Bordelais, Sauternes, Saint-Emillion, Graves, Entre-Deux-Mers. İlerde özellikleri ile daha detaylı anlatacağımız tüm bu yöreler Bordeaux'dan yarım saatlik mesafelerde bulunmaktalar. Bordeaux şarap yöresi yaklaşık 115.000 hectarlık bir alanı kaplıyor. Fransa'nın diğer şarap yöresi olan Burgundy'den tam beş kat daha geniş bir alan. Almanya ve Güney Afrika dahil olmak üzere diğer tüm şarap üretimi yapan ülkelerin sahip oldukları alanlardan da daha geniş olan Bordeaux şarap yöresi, 19.yy'ın ortalarında bugün-künden çok daha genişti. Ne var ki, Amerika'dan getirilen bazı ağaç türleri, üzümlere zararlı böceklerin dadanmasına neden olmuştu. Bunun yanısıra, köylerle kasabaların dağılması da üzüm bağlarının azalmasına sebebiyet vermişti. Bu alanın 110.000 hectarı resmi olarak belge-lendirilmiş bağlardan oluşurken, 13.000 şarap üreticisinden 5.000 kadarı bunu koperatıf bün-yesinde gerçekleştiriyor. Bölgede 400 adet şarap firması bulunuyor ve Gironde yöresinde her altı kişiden bir tanesi şarap işinde çalışıyor. Bordeaux'da bulunan tüm Chateau (üretici)'larda % 75'i kırmızı şarap, % 25'i ise beyaz şarap olmak üzere üzüm yetiştiriliyor. Bölgenin, kırmı-zı, sek beyaz, tatlı beyaz, pembe (rose), açık kırmızı (clairet), köpüklü (cremant) şarap olmak üzere 53 adet resmi belgelendirilmiş şarabı bulunuyor. 1855 yılında Medoc'ta toplanan tüm üreticiler ve uzmanlar şarapların ilk resmi sınıflandırılmasını yapmışlardı.

      Medoc yöresinin şarapları hasat zamanlarına göre; ilk hasatlar (premiers crus) üç, ikinci hasat-lar 15, üçüncü hasatlar 14, dördüncü hasatlar 10, beşinci hasatlar ise 18 alt gruba ayrılmışlar-dı. Bu kategoriler halen kullanılmakta. Sauternes yöresinin şaraplarında ise, 11 adet ilk hasat kategorisi belirlenirken, ilk hasat kategorisinin incisi olarak Chateau d'Yquem seçilmişti, İkinci Dünya Savaşı sonrasında ise diğer iki yörenin (Graves ve Saint-Emilion) şarapları da bu sınıflandırmaya dahil edilmişti. Diğer şarap yörelerinden olan Alsace ve Burgundy'nin aksine, Bordeaux şaraplarının özelliği birden fazla üzüm çeşidinden elde edilmeleri. Birbirine katılan bu üzümlerin özellikleri birbi-rini tamamlar nitelikte.

      Tüm Bordeaux şaraplarının birbirinden farklı olmasının nedeni de bu. Bölgedeki üzüm çeşit-leri Ortaçağ'dan beri aynı. Kırmızı şarap için Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec ve Petit Verdot. Be-yaz şarap için Sauvignon Blanc, Semillion, Muscadelle, Colombard ve Ugni Blanc. Bu üzüm çeşitleri birbirlerinden çok farklı özelliklere sahipler. Mesela, Cabernet Sauvignon Merlot'tan çok daha sonra toplanıyor. Bu yüzden olgunlaşması için, ekim ayında daha fazla gün ışığı görüyor. Yani Merlot, şarabına yumuşak bir tat , Cabernet Sauvignon daha tok ve mayhoş bir tat veriyor.

       Beyaz şarap yapımında kullanılan Semillon ve Sauvignon Blanc arasındaki fark ise, Sauvignon taze, mis kokulu şarapların üretimine yardımcı olurken, Semillon üzümlerinden elde edilen şaraplar daha derin ve güçlü bir lezzete sahipler. Ilıman iklimin etkilerinin yanısıra üzüm üretiminde en önemli etmenlerden olan toprak, Gironde yöresinde çok farklı kompozisyonlar sergilemekte. Bu da şarabın lezzet farklılıkları göstermesinin diğer bir nedeni, ilk çağlarda nehirler vasıtası ile burada çok farklı toprak kat-manları birikmiş. Yüksek alanlardan, Pireneler'den ve diğer alanlardan buralara nehirler yo-luyla biriken çakıllar, bazı yörelerde derin ve verimli toprak katmanları oluşturmuşlar. Bu da (çakıllar) üzüm kökleri için, su biriktirme ve boşaltma açısından mükemmel bir ortam yarat-makta. Medoc, Graves ve Saint Emilion bu tepelere bolca sahip olan yörelerden.



                                                             Caudalie Vinotherapie Spa

                                                                   Ecole du Vin


Opera National de Bordeaux

Cathedrale Saint-Andre 

                                                        Eglise Notre Dame la Grande (kilise) 

                                                        Hotel de Ville (şehir meclis binası) 

                                                    Marche des Grands Hommes (bit pazarı) 

                                                         Place Parlement (şehir meydanı) 

                 Rue Du Mirail (sokak)                    


                                                            Maison du Vin (şarap evi) 

                                                          Palais de Justice (adalet sarayı) 

    
                                                    Esplanade des Quinconces (çeşme) 

Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Bordeaux (25.03.2014 -15.08)
              http://www.turkcebilgi.com/ (25.03.2014 -15.08)

MARSİLYA

                                                                       

 , Fransa'nın güneydoğu'sunda bulunan, Bouches-du-Rhône ilinin ve Provence-Alpes-Côte d'Azur bölgenin merkez şehridir. 2009 nüfus sayımı'na göre 850.602 nüfusuyla Fransa'nın 2. en büyük kentidir. Ayrıca 1.715.096 nüfusuyla Fransa'nın 3. en büyük metropolitin yerleşim alanıdır. Avrupa’da en büyük kara alanına sahiptir. MÖ 6.yy'da Foça'lı (Phokaia) denizcilerin sayesinde Massalia adı altında kurulan Marsilya, Fransa'da ve Akdeniz'de birinci, Avrupa genelinde dördüncü limanı olarak gösterilmektedir.       
          
                                                          MARSİLYA'NIN TARİHİ

   Tarihte ilk olarak MÖ 6.yy'da 12 İon şehrinden biri olan Phokaia (bugünkü adıyla Foça)'lı denizcilerin kurduğu Marsilya şehri, zamanla eski liman denilen Vieux Port (Eski Limanı) etrafında genişleyerek bugünkü halini almış... Phokaialılarİzmir yakınlarındaki bugünkü Eski Foça şehrini kaybetmelerinden sonra kendilerine koloni yaptıkları bir şehir olarak da biliniyor. Cosquer Mağarası duvarı üzerindeki yazılar Marsilya da geçtiğimiz 28 bin yıl boyunca insan yerleşimi olduğunun kanıtı. Ayrıca Marsilya 2 bin 600 yıl ile Avrupa'nın en eski şehri unvanına sahip... Bu eskilik sokaklarında kolayca farkediliyor. Birbirine bitişik sıralanan yüzlerce apartmanın dar bir koridor görünümü oluşturduğu Arnavut kaldırımlı sokaklarında yeni yapı hemen hemen hiç yok. Asırlar öncesinin yüksek tavanlı, uzun pencereli evleri yıkılmamış ve korunarak bugüne kadar gelmiş. Tarihi geçmişiyle yüksek mimari değer taşıyan bu apartmanlar bugün hala halkın kullanımında... Marsilya Kültür Varlıkları Atölyesi'nin (Atelier du Patrimoine) yöneticisi Daniel Dracourt'un şehrin tarihi yapısının korunmasına yönelik çalışmalarının bunda büyük payı olmuş. Akdeniz çevresinde bulunan ülkelerde tarihi kent dokularıyla öne çıkan yerleşimlerin gelişim ve koruma planları yapılmış. İstanbul'a benzer özellikler taşıyan Marsilya çok kültürlülüğün ve kültür varlıklarının korunması ve yerel yönetimler açısından önemli bir örnek.
    MÖ 49 yılında Sezar tarafından istila edilince Romalıların ticaret merkezi haline getirilen Marsilya, limanlarının jeopolitik avantajıyla bugünde denizcilik alanında önemli bir yere sahip... Haçlı Seferlerinde aktif olarak önemli bir rol oynamışsa da bugün egemen bir din yok ve çok çeşitli kültürel yapısı içinde her dinden insana rastlanıyor. 13. yüzyılda kısa süreli yaşanan Cumhuriyet dönemine, 1423 yılında Aragone Hanedanlığı tarafından son verilmiş. Kral Rene'nin yaptığı çıkartmanın sembolü olarak diktirdiği kule, bugün hala limanın girişinde görülebilir. Marsilya, 1481'de Fransız Krallığı'na dahil olmuşsa da halkının liberal yanı tarih boyunca ağır basıyor. 1720 yılında nüfusunun yarısı olan 45 bin kişiyi kaybettiği veba salgının yaraları kısa sürede sarılırken, 1792'de Marsilya halkı asiliğiyle ünlenir. Altı bin gönüllüden oluşan Ren Ordusu, Claude Joseph Rouget de Lisle'in bestelediği savaş marşı ‘Chant de guerre pour l'armée du Rhin'ı söyleyerek, Fransız Devrimine katılmak için Paris'e doğru yürüyüşe geçer. 1795'te Fransa'nın milli marşı kabul edilen bu marş ‘La Marseillaise’ olarak bilinir.

                                                   MARSİLYA DA GEZİLECEK YERLER 

Fransa’nın Güney kıyıları olarak bilinen Côte d'Azur’ün en güzel limanlarından birisi Marsilya. Aynı zamanda Paris’ten sonra Fransa’nın en büyük şehri.Özellikle Korsikalı göçmenleriyle tanınan, sofralarından deniz ürünleri eksik olmayan, sarı binaların hakimiyetindeki bu eşsiz kente yolculuk etmeye karar vermişseniz işte bilmeniz gerekenler

 Cité Radieuse

   Cité Radieuse Le Corbusier’nin 1952’de tasarımlarını yaptığı, bir tür ucuz, bahçeli ortak yaşam alanı sayılan Cité Radieuse özellikle mimariyle ilgilenenlerin müze gibi gezmesi gerekilen bir yer.


Le Musée Cantini

Kübist, Fauvist ve Sürrealist dönemin temsilcilerinden Othon-Friesz, Derain, Matisse, Camoin, Dufy, Matta, Ernst, Masson, Picasso, Giacometti, Ba00adcon, Dubuffet, işleri bu müzede görülebilir.





Le Musée d’Art Contemporain 

Siz de 1960’ların idolleri Absalon, Chris Burden, Daniel Buren, William S.Burroughs, Jimmie Durham, Carsten Höller, Jenny Holzer, Annette Messager, Gabriel Orozco hayranlarındansanız modern sanatlar müzesine en azından yarım gününüzü ayırmalısınız


Le Musée d’Histoire Naturelle de Marseille

 Zoolojik, paleantolojik ve botanik olarak Fransa’nın güneyini anlatan tarihi bir gezi yapmak isterseniz Doğal tarih müzesinde ihya olacaksınız.





Prado

Genellikle Marsilya’da yaşayanlar, denize girmek için bizim adalar usulü vapurlara atlayıp sayfiye yerlerine gidiyorlar. Sizin buna vaktiniz olmazsa, 8ème arrondissement (8. Bölge) civarındaki Prado plajlarında havluları yere serip serinlemek; kumsal ortamlarına katılmak, hatta sörf dersleri alıp, su sporları öğrenmek de mümkün.




Château

 d’If Alexander Dumas’nın Monte Cristo Kontu romanında adı geçen, eskiden mahkumların cezasını çekmesi için gönderildiği kale Château d’If, şimdilerde turistik eğlence.







Calanques

Marsilya’nın 9. Bölgesindeki Calanques’lara sadece botla gidilebiliyor. Vahşi doğa harikası olarak geçen bu kaya oluşumlarına birkaç saat ayırmalısınız.


Plongee Phoceenne Formation

 Dalış meraklılarının Marsilya adresi burası. Özellikle yaz aylarında Akdeniz’in pek çok yerinden gelen yüzücülerle dolu oluyor.




 Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Marsilya (25.03.2014 -14.17)


24 Mart 2014 Pazartesi

LYON

                                                                    



Fransa'nın güneydoğu tarafında yer alan bir kenttir. Fransa'nın Rhône yönetiminin merkezidir ve Rhône-Alpes bölgesinde yer alır. Konum olarak Marsilya ile Paris'in arasıda yer alır. Lyon, Paris'den 470 kilometre, Marsilya'dan 320 kilometre, Cenevre'den 160 kilometre,Torino'dan 280 kilometre, Barcelona'dan 600 kilometre uzaklıktadır. Lyonlular kendilerine Lyonnais derler. Lyon'un tarihine bakacak olursak, kimyasal alanda birçok petrokimyasal endüstriye ev sahipliği yapmaktadır. Fransız iş dünyasının merkezlerinden biri olan Lyon, Fransız gastronomisinin merkezidir. Şehirin Auguste ve Louis Lumière kardeşler nedeniyle, sinema tarihinde önemli bir yeri vardır. Şehirin futbol takimı Olympique Lyonnais'dir. Lyon'un şehir merkezindeki nüfusu 472,305'dir. Bağlı bölgeler ile birlikte bu nüfus 1,748,271 (2006) olur. Şehir Rhône-Alpes bölgesinin başkentidir. Toplam bölgenin nüfusu 3 milyona yakındır.[1] Lyon'da genelde kimyasal ve biyoteknik sanayisi hakimdir. Öte yandan şehir Fransa bilişim teknolojileri ve yazılımlarının merkezidir. Lyon UNESCO Dünya Mirasları listesindedir. Şehir tarihsel olarak dünyanın ipek ticaretinin merkezidir. Lyon içerisinde Interpol'ün merkezini, uluslararası haber kanalı Euronews'in merkezini ve Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı'nı barındırır.

Hotel-Dieu: Burası: bölgenin en büyük binalarından birisidir ve 1184-1185 yıllarında hastane olarak inşa edilmiştir. Binanın uzun cephesi: nehir boyunca 300 metre uzanır. Büyük kubbe bölümü: 1765 yılına tarihlenir. Burası her ne kadar günümüzde hastane olarak kullanılmıyorsa da, yapıldığı dönemde, ülkede Paris’ten sonra en büyük tıp olanaklarının yaratıldığı bir yer olarak önem kazanmıştır. Ancak: modern tıp olanaklarının başka yerde yapılan bir hastanede yerleştirilmesi nedeniyle, 2010 yılında burası kapatılmıştır

                                        Gece Presqu'ile , Fourviere'nin görüldüğü gibi. Lyon,

  Pierre Bossan tarafından tasarlanan  Fourviere Bazilikası Notre-Dame Interior. 


                                               Araçların bıraktığı ışık parkurları ile sokak

 Napolyon Köprüsü

                                                                 Antik amfitiyatrosu

Belediye Sarayı

                                                          Fourvière Katedrali Görünümü


Yeni ilçeler güneyde özellikle Bellecour alanında (şu anda Bellecour Meydanı), 17. yüzyılda açıldı. 18. yüzyılda Doğu ve komşu bir adayı yarımadaya bağlayan geniş drenaj projeleri gerçekleştirildi. Devrim sırasında, dini güçlerin el konulan arazileri, bina yapımına açıldı. 1850 yılında merkezi çevreleyen mahalleler ana yollar ile şehre dâhil edildi. Birbirlerine yanında yer alan Ortaçağ sokakları ile 18. ve 19. yüzyıl şehir yapısı alanları bu günkü kentsel dokuyu oluşturur.
                       
          Kaynak :  http://tr.wikipedia.org/wiki/Lyon (24.03.2014-16.35)

STRAZBURG

                                                                 
Strazburg Fransa'nın bir kuzeydoğu kentidir Strazburg Fransa'nın nüfus bakımından yedinci en kalabalık kentidir. Kuzey-doğu bölgesinin ekonomik merkezlerinden biri olan şehir aynı zamanda Avrupa Konseyİ ve Avrupa Parlamentosu'nu barındırır.






Avrupa Konseyi
                                                       
Avrupa Parlementosu

 . Notre Dame Katedrali ve Petite France bölgesi önemli alanlarından birkaçıdır

 Notre Dame Katedrali


Kent 1949 yılından bu yana AB görüşmelerine ev sahipliği yapmaktadır ve Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi burada bulunmaktadır. Bu sebeple Avrupa Birliği'nin Brüksel'den sonraki 2. önemli kentidir. Dünyada Cenevre ve New York'un yanı sıra, başkent olmadan uluslararası kurumlara ev sahipliği yapan üç kentten biridir. Işıl ışıl görülen bu bina Petite France’daki favorim Pont Saint-Martin restoranı. Gece iyice romantik görünüyor.
Vaudan Barajının üzerindeki köprüye çıkarsanız hem Petite France bölgesine, hem de Ponts Couvert köprüsüne tepeden bakma şansınız oluyor. Kapalı Köprü anlamına gelen bu köprü üzerinde üç tane kule var. Rue des Moulins boyunca yürüseniz Petite France bölgesinin en güzel yerlerini görürsünüz.

Petite France

Fransa'daki Strasbourg Eyüp Sultan Camisi, Bu Yıl 5. Kez Kurulan Ramazan Çadırı ile Bir Geleneği Avrupa'ya Taşıyor. Cami Bahçesine Kurulan 500 Metrekarelik Dev Çadır Ramazan Ayı Boyunca Ortalama 300 kısıyı bır araya getırıyor.

Strasbourg Eyüp Sultan Camisi

                                               

Strasbourglu’lar göçmen kuşları kent sakini olarak kabul etmişler ve binalarının çatılarında onlara özel odalar yapmıslardır.




Kilise’nin bahçesinden baktığınız zaman tüm Paris’i ayaklar altında görebiliyorsunuz.Sonra yürüyerek aşağıya iniyorum, 2. durak Şanzelize ve Zafer anıtı. 8 taraftan gelen yollar , göbekte, Arc de Triomphe, (Zafer Anıtı’ da) birleşiyor.Anıt Napolyon zamanında yaptırılmış ve savaşlarını anlatıyor, komutanlarının isimleri var.Üst katına da çıkılabiliyor.




Seine Nehri ve Notre Dam Eyfel’in önünden minik trenler kalkıyor, binerseniz sizi Seine Nehri turu yaptıracak turist gezdiren gemilere götürüyor.Gemiyle 2 saat boyunca şehri, nehirden boydan boya gezebiliyorsunuz. Seine nehri üzerinde iki adası var Cite ve Saint Louis. Notre Dam Klise’si bu Cite adasında. Diğer adada önemli bir şey yok ama çok şirin ve sakin bir yer.Fakat Cite adasına turist dolup taşıyor ve metroyla’da ulaşılabiliyor.Notre Dam’ın Kamburu filmini duymuşunuzdur sinemanın klasikleri arasında.Nerde geçtiğini ben de hep merak ederdim.Victor Hugo’nun ünlü romanı bu adada geçiyor.Notre Dame kilisesinde çancılık yapan Quasimodo çok çirkin ve kambur bir insan.Paris’te yapılan, “Paris’in en çirkini” yarışmasına katılır ve 1. ödülüne layık görülür. Êsmeralda adında bir kadında kaçıp, Notre Dam’e kilisesine saklanır.Rahibin kötü davranışlarına karşı, Quasimodo ona iyi davranır ve Êsmeralda da ona su verir.İyi davranış görmeye alışmamış ve toplum tarafından sürekli dışlanmış Quasimodo’nun, sevinçten “su verdi bana” sözlerini sürekli tekrar etmesi hafızalardan silinmez


                                    Strazburg’da Ne Yenir?

 Strazburg, başlıca içinde bulunduğu Alsas bölgesinin karakteristik yemekleriyle ünlü. Aynı zamanda şehrin çevresi üzüm bağlarıyla kaplı olduğundan şarap konusunda da oldukça iyi seçenekler sunuyor. Kendine özgü şarapların yanında, biraları da denemelisiniz.


Kammerzell Evi, şehrin en eski evi olan bu ev 1427 yılında bir peynir tüccarı tarafından Alman mimarisi ile inşa edilmiş, katedralin hemen karşısındaki binalardan biridir


Kammerzell Evi


Vauban Barajı



Strasburg Ren Nehri


Janus Havuzu

 
Petite France Mahallesi

Kaynak:http://tr.wikipedia.org/wiki/Strazburg (24.03.2014-16.20)
http://www.turkcebilgi.com/ansiklopedi/strasbourg (24.03.2014-16)

TOULUSE

                                       TOULOUSE


 Fransa'nın güneybatısında bulunan bir şehirdir. Haute-Garonne departmani ve Midi-Pyrénées bölgesinin merkezidir. Şehir, Fransa'nın üçüncü en yüksek gayri safi milli hasılasını üretmesi ile önem kazanmıştır. Avrupa havacılık sanayiinin önemli bir merkezidir. Airbus firmasının son montaj hatlarının büyük bir kısmı bu şehirdedir. Toulouse ayrıca üniversiteleri sayesinde genç nüfusu kendine çekmektedir



                                                         Genel Bilgiler
Toulouse, Fransa’nın güneybatısında Haute-Garonne bölgesinder yer alan bir şehirdir. Garonne Nehri kıyısında Akdeniz’e 150 kilometre, Atlantik Ummanı’na 300 kilometre ve Paris’e 590 kilometre uzaklıkta bulunur. 704.95 nüfusu ile Paris, Lyon, Marsilya, Lille ve Bordeaux’dan sonra Fransa’da en büyük 6. şehirsel alandır. 1 Ocak 2008 tarihi bakımından 1.202.889 nüfusu ile, Toulouse Paris (12.1 milyon), Lyon (2.1 milyon) ve Marsilya (1,7 milyon) hemen peşinden, Fransa’da dördüncü büyük metropoldür. Toulouse, Airbus karargahı ile, Avrupa havacılık endüstrisinin merkezidir, bunun yanı sıra Galileo konumlandırma sistemi, SPOT uydu sistemi, ATR (uçak üreticisi), Uzay vadisi gibi bir çok endüstri merkezi ile global bir küme olarak kabul edilir. Şehir ayrı olarak l’Acropole de Toulouse ile Avrupa’nın en büyük kanser araştırma merkezine hane sahipliği yapar. Intel’in Avrupa merkezi olmasının yanında CNES in Toulouse Uzay Merkezi (CST), Avrupa’nın en büyük uzay merkezidir. Dünyaca tanınmış kişi üniversitesi ise Avrupa’nın en eskilerinden biridir ve 119.000 talebesi ile Paris ve Lyon’dan sonra Fransa’nın üçüncü en büyük üniversite yerleşkenine sahiptir. Ayrı olarak, Toulouse şehiri, UNESCO Dünya Kalıtı listesine iki tarihi mekanını da ilave etmeyi muvaffak oldu; 1996 seneninden bu yana Canal Du Midi ve Fransa Santiago de Compostela Rotaları Dünya Kalıtı Alanları listesinde yer alan St Sernin Bazilikası 1998 seneninden bu yana bu listede kendilerine yer bulmuşlardır. Toulouse dünyada resimciliğe adanmış daha önceki yerlerden biri olan Galerie du Château d’eau‘ a, batı dünyasının en eski edebiyat topluluğu olan ve bir çok tarihçiye göre kapitalizmin buluş edildiği yer olan Académie des Jeux floraux ‘ a evsahipliği yapar

                                         YEMEKLERİ 

Andoullette



Casulet



Gascony



Sausage With Write



Sausage



Witness

                                GEZİLECEK YERLER



Capitole



Garonne Nehri



                                                                        Canal Do Midi



Reyneire



Saint Sernin Basikilası




St.Etienne Katedrali

 Wilson Meydanı

Kaynak :http://www.turkcebilgi.com/ansiklopedi/toulouse 
http://tr.wikipedia.org/wiki/Toulouse