Sayfalar

2 Nisan 2014 Çarşamba

SEVİLLA

İspanya'nın günaybatı kesiminde Endülüs (Andalucía) özerk bölgesinin merkezi ve en büyük şehridir. Toplam nüfusu şehir merkezi ve kasabalar ile beraber 1.758.720'dir. Atlas Okyanusundan 87 km kadar içeride, Guadalquivir Nehrinin doğu yakasında yer alır. Başkent Madrid'in yaklaşık 550 km güneybatısına düşer. Bir iç liman olarak Endülüs'ün en önemli ve İspanya'nın dördüncü büyük kentidir. Geçmişte de bir kültür merkezi, Müslüman İspanya'nın başkenti ve Yeni Dünya'ya düzenlenen keşif seferlerinin başlangıç noktası olarak önem taşır.

                                                       İSPANYA İKLİMİ

İspanyol iklimi üç ana farklı iklim türüne ayrılabilir: güneyde Akdeniz iklimi, orta kesimde kıtasal iklim ve kuzeybatıda okyanussal-Atlantik iklimi görülür. Bu üç ana iklim türünden başka İspanya Pirenelerin en yüksek tepelerinde Alpin karakterli iklim, Murcia Bölgesinde yarı kurak iklim, Kanaryalarda ise yarı kurak subtropikal iklim görülür. Endülüs özerk bölgesinin sanat, kültür ve ekonomi merkezidir. Sevilla'da Avrupa'nın üçüncü büyük katedrali mevcuttur. Ayrıca Sevilla İspanya'nın flamenko merkezi olarak da kabul edilmektedir. Ayrıca bölgeye özel Sevillano adı verilen bir dansı vardır.

Santa  Maria  Katedrali: Kapladığı alan bakımından bütün gotik kiliseler arasında ilk sıralarda yer alır. Büyük bölümü, Muvahhidlerin 1172-90 arasında yaptırmış olduğu caminin bulunduğu yerde, 1401-1506 arasında inşa edilmiştir. Caminin Giralda adıyla bilinen minaresi de katedralin çan kulesine dönüştürülmüştür. Dikdörtgen planlı minare Magrip motifleriyle süslü sarı tuğlalar ve taş plaklarla kaplıdır. Santa Maria Katedrali'nin ana bölümü Fransız geç gotik üslubunda inşa edilmiştir. Magrip, gotik, plateresk ve barok gibi farklı dönemlerin mimarlık üsluplarını yansıtan bölümleri de vardır. İç mekanını Murillo, Zurbarán ve daha başka ressamların tabloları süsler.

Alcazar Sarayı 

Magrip döneminden kalma en güzel yapı, katedralin yakınındaki Alcázar Sarayı'dır Yapımına Muvahhidler döneminde, 1181'de başlanmış, ama Hıristiyan yönetimi altında 1364'te tamamlanmıştır. Bu nedenle o da katedral gibi hem Magrip üslubunun, hem de gotik üslubun özelliklerini taşır. Bu zamanlar Alcázar'ın dış surlarının bir parçası olan, tuğladan 10 köşeli Altın Kule (Torre del Oro) günümüzde de nehir kıyısında çarpıcı bir görüntü oluşturur. Magrip mimarlığının öteki örnekleri
 Kilisesi'nin çan kulesine dönüştürülmüş olan eski bir cami minaresi ile bu kilisenin önünde yer alan Portakal Ağaçları Avlusu'nun (Patio de Naranjos) iki duvardır. Sevilla'da gotik, Rönesans, barok ve rokoko üslupalrında inşa edilmiş başka birçok kilise daha vardır.Magrip döneminden kalma en güzel yapı, katedralin yakınındaki Alcázar Sarayı'dır Yapımına Muvahhidler döneminde, 1181'de başlanmış, ama Hıristiyan yönetimi altında 1364'te tamamlanmıştır. Bu nedenle o da katedral gibi hem Magrip üslubunun, hem de gotik üslubun özelliklerini taşır. Bu zamanlar Alcázar'ın dış surlarının bir parçası olan, tuğladan 10 köşeli Altın Kule (Torre del Oro) günümüzde de nehir kıyısında çarpıcı bir görüntü oluşturur. Magrip mimarlığının öteki örnekleri San Marcos Kilisesi'nin çan kulesine dönüştürülmüş olan eski bir cami minaresi ile bu kilisenin önünde yer alan Portakal Ağaçları Avlusu'nun (Patio de Naranjos) iki duvardır. Sevilla'da gotik, Rönesans, barok ve rokoko üslupalrında inşa edilmiş başka birçok kilise daha vardır.

Alcazar Sarayı : içten Görünümü

                                         

                                         NE YAPILIR?

Bir kültür kenti olan Sevilla’ya gelip de, tarihi yerleri görmemek olmaz. Sevilla’nın en önemli tarihi, kültürel mirasları arasındaysa Alcazar Sarayı ve Bahçesi, Catedral de Sevilla (katedral), Maria Luisa Parkı ve kentin en eski mahallerinin bulunduğu Barrio Santa Cruz, Giralda Kulesi’yle kentin merkezi olarak da kabul edilen Plaza de Espana ile görkemli kilise Basilica Macerena’yı mutlaka görün. UNESCO tarafından Edinburg, Buenos Aires ve Berlin’le birlikte Müzik Kenti unvanına layık görülen Sevilla’ya gelip de operaya gitmemezlik yapmayın.

                                                                  Marıa Lusıa Parkı

                                         YAPMADAN DÖNMEYİN FLAMENKO İZLEYİN

Flamenko gösterileri akşam 19.00 ile 21.00 saatlerinde yapılıyor. Saat 21.00’de yapılan gösteriler genellikle yemekli oluyor. 21.00’deki gösteride flamenkonun ateşini hayranlıkla seyrederken bol baharatlı İspanyol tatlarıyla bu ateşi daha yakından hissedebilirsiniz. Biletinizi erkenden satın alın.



Alışveriş yaparken mutlaka Sevilla ve İspanya’nın simgesi haline gelen yelpazelerden satın almalısınız. Ahşap ya da kumaş, renk renk, desen desen yelpazeler dışında, Flamenko dansçısı ve boğa figürlüleri ve el işi ahşap süs eşyaları çok şık hediyelikler vardır.








                                                         NE YENİR, NE İÇİLİR?
                                                   
İspanya’da ‘Tapas’ adı verilen mezeler meşhur. Sevilla’da mutfak çok zengin ve bol acılı, baharatlı. Deniz mahsullerinden renkli salatalara kadar geniş bir yelpazeler.






Kaynak:http://www.turkcebilgi.com/ (02.04.2014-00.03)
            http://tr.wikipedia.org/wiki/Sevilla (02.04.2014-00.03)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder