Sayfalar

2 Nisan 2014 Çarşamba

BİLBAO

İspanya'nın kuzeyinde, otonom Bask Bölgesi'nin nüfus itibariyle en büyük şehri veBiskay ili merkezidir. Bilboa İspanya'nın kuzey kıyılarında Atlantik Okyanusu'nun Biskay Körfezi sahilinde Bask Bölgesi'nin kuzeydoğusunda konumlanmıştır. Şehir Nervion Nehri boyunca yerleşmiştir. Bu nehrin kıyısında Sanayi Devrimi sırasında bölgeye refah getiren sayısız fabrika ve işyeri de bulunmaktadır. Bilboa aynı zamanda, bu nehrin gelgit ile çok derin ve bir fiyord gibi çok kara içerisine girmiş olan "Ria de Bilboa" körfezi üzerinde bir liman şehridir.

                                                       BİLBAO’DA GEZİLECEK YERLER 

Bilbao son yıllarda endüstriyel bir şehirden daha çekici bir şehir olma yolunda önemli adımlar atıyor ve bunun için büyük yatırımlar yapıyor. Uzun yıllardır İspanya‘nın en zengin bölgelerinden olan ve endüstrisiyle bilinen Bilbao, Bask-İspanya arası politik iklimin yumuşamasıyla şehri daha çok ziyaret edilen bir yere çevirmeye çalışıyor. Bu amaçla yapılan en büyük hamle hiç kuşkusuz Guggenheim Müzesi. Tüm Dünyada Modern mimarinin en önemli örneklerinden biri kabul edilen yapı hızlıca şehrin simgesi oldu diyebiliriz.

  Guggenheim Müzesi

 Çağdaş ve modern sanat müzesi olarak ünlü mimar Frank Gehry tarafında 1997 inşa edilmiştir. Dünyanın başka yerlerinde de bulunan Guggenheim müzeleri içinde binasıyla en meşhurudur. Bu sürreal yapının sadece çevresini gezerken bile başınız dönebilir. İçinde kalıcı ve dönemsel modern sanat sergileri bulunmaktadır. Bahçesi de yine binanın sürrealliğine uygun heykellerle doludur. Çiçeklerden oluşan meşhur “Puppy” de şehrin önemli simgelerinden biri haline gelmiştir. Müzede ayda bir cuma günü günü inanılmaz bir etkinlik düzenlenir; Art after Dark. Müze gece 10′dan 1′e kadar açılır ve çok kaliteli dj’ler eşliğinde elinizde içkilerle sergiyi gezebilir, dans edebilirsiniz. Giriş biletiyle de Bilbao’nun en büyük kulübü olan Fever‘a geçilir.



Casco Viejo

 Dar sokaklar ve şehrin en büyük katedralin olduğu bölge, oldukça modern ve geniş yollara sahip Bilbao’ya farklı bir hava katmakta. Turistik eşya dükkanları, butikler, dövmeciler ve tabii ki bir sürü bar. Bardan bara atlayarak pintxo’ları tadıp farklı içkiler denemek için güzel bir yer. Barlar genellikle sokağa taşar ve farklı barlardan bir şeyler alıp sokakta takılır. Büfeden bira alıp etrafta takılmak da çok keyifliPlaza Nueva: Neredeyse tüm İspanyol şehirlerinde bulunan tipik bir avlunun ortasında (Madrid: Plaza Mayor; Barcelona: Plaza Real) birçok bar ve restoranın bulunduğu bölge yine pintxos yemek ve kahve içmek için şehrin özel noktalarından biri. Etrafta koşuşturan çocuklar, hararetli bir şekilde sohbet eden aileler, kahvesini yudumlayan çiftler… Meydan; Bilbao’daki hayatı gözlemlemek için en güzel noktalardan biri.

Plaza Nueva

 Neredeyse tüm İspanyol şehirlerinde bulunan tipik bir avlunun ortasında (Madrid: Plaza Mayor; Barcelona: Plaza Real) birçok bar ve restoranın bulunduğu bölge yine pintxos yemek ve kahve içmek için şehrin özel noktalarından biri. Etrafta koşuşturan çocuklar, hararetli bir şekilde sohbet eden aileler, kahvesini yudumlayan çiftler… Meydan; Bilbao’daki hayatı gözlemlemek için en güzel noktalardan biri.

Nervion Nehri

Avrupa’nın birçok şehrinde olduğu gibi Bilbao’nun da içinden nehir geçiyor ve nehrin çevresi şehrin en güzel manzaralarını sunuyor. Modern koprüler, Kuzey Avrupa mimarisine benzer tarihi evlerin eşliğinde Casco Viejo tarafından Guggenheim Müzesine kadar nehir kenarında yürüyüş yapın.




Gran Via

 Cafeler, barlar ve tüm markaların mağazalarının bulunduğu şehrin ana caddesi. Özellikle Mouya ve Abando metro durakları arasında bir yürüyüşü hak ediyor. Bölge aynı zamanda birçok ofisin de bulunduğu bir cadde olduğu için şehrin iş ve sosyal yaşamını beraber tatmanıza fırsat tanıyor.





Artxanda Funiküleri

Bilbao etrafını saran tepelerin ortasındaki vadide kurulmuştur ve şehrin en güzel panoramasını bu tepelerden biri olan Artxanda’dan yakalayabilirsiniz. Eğer hava da açıksa okyanus da dahil çok güzel bir manzara sizi bekliyor.





San Mames Stadyumu

Athletic Bilbao’nun, Bilbaolular ve tüm Bask insanları için büyük öneme sahip mabedini görmeden geçmeyin. Athletic Bilbao sadece Bask kökenli futbolcular oynatması ve bu şekilde tarihi boyunca büyük başarılara imza atmasıyla Basklıların büyük gururu ve bir nevi milli takımı. Gran Via’dan stada kadar giden yol boyunca çok güzel bar ve restoranlar bulunmakta. Özellikle maç günü çevresi çok keyifli. Fırsatını bulursanız İspanya’nın en ateşli taraftar grubuna sahip Athletic’in maçına gidin

Bilbao Fine Arts Museum

Guggenheim’in tam karşısında biraz mahsun kalan bu küçük müze, ilgilileri oldukça mutlu edecek rafine bir seçkiye sahip.








Catedral De Antiago

Katedral, Gotik tarzda 15. yüzyılda yapılmış. Ön cephesi ve kulesi daha yakın tarihli mimari izler taşıyor. Bilbao, Galiçya bölgesindeki Santiago de Compostela’da bulunan Aziz Yakup’un (Santiago) gömüldüğü yere yapılan Katolik Hristiyanların göç yolu üzerinde bulunuyor. 1600’lerde katedral, Aziz Yakup’un adına adanmış.



San  Anton Kilisesi

San Anton Köprüsü üzerindeki bu kilisenin tarihi ile şehrin tarihi çok fazla iç içe geçmiş durumda. 300 yıl kadar önce, bu kilisenin yerinde, nehir üzerinden limana yün taşıyan kervanlar için bir kaya üzerine depo inşa edilmiş. 1300 yılında şehir kurulurken, bu deponun etrafına; hem şehrin savunması için, hem de su taşkınlarına karşı korunmak için surlar yapılmış. Daha sonra buraya ilk kilise 1453 yılında inşa edilmiş. Şehir büyüdükçe kilise de büyütülmüş. Çan kulesi 1775 yılında yapılmış. Bu kilise tarihte Vikingler’e ve korsanlara karşı şehrin savunulmasında önemli b ir rol oynamış.



Museo  De  Bellas Artes

Guggenheim’in tam karşısında bulunan Güzel Sanatlar Müzesi 1908 yılında kurulmuş ve geçen 100 yıl boyunca oldukça zengin bir sanat koleksiyonuna sahip olmuş. Müzedeki eserler ortaçağ ve Rönesans dönemine kadar uzanıyor. 13. yüzyıldan bugüne kadar, farklı dönemlerde yapılmış heykel, resim ve uygulamalı sanatlardan oluşan 8 binden fazla eser sergileniyor. Ayrıca İspanyol ve Flaman tarzında yapılmış tablolar ve heykeller de var. Goya, Ribera ve El Greco gibi klasik dönem ressamlarının yanında modern eserler de müzede yer alıyor.

Vizcaya Köprüsü

Portugalete semti, Nervion Nehri’nin denizle buluştuğu noktada yer alıyor. Vizcaya Köprüsü Portugalete semtini karşı taraftaki Getxo semtine bağlıyor. Özellikle ilginç mimarisi ile dikkat çeken bu köprü, Unesco tarafından Dünya Mirası listesine alınmış. Dünyanın ilk asma köprüsü olan bu köprü 1893 yılında açılmış.



                                                     BILBAO’DA YEME İÇME

Bask Mutfağı, İspanya’nın en zengin mutfaklarından biridir ve Bilbao da en önemli merkezlerinden biridir. Deniz mahsulleri, şarküteri ürünleri, et yemekleri, kahvaltılıklar ,özel şaraplar… Yöredeki tüm tatları dilim ekmekler üzerinde sunan “pintxo”lar(Pinço olarak okunur.) biz gezginler için yabancı bir mutfakla tanışmak için büyük bir lezzet deneyimi sunuyor. “Pintxo” basit olarak ekmek üzerine konulmuş bir bar atıştırması. İçeriğinde neredeyse her türlü basit muhteviyattan, çok daha kompleks tatlara her şey olabilir. Üzerine kızartılmış elma eklenmiş, yer fıstığı soslu ördek, bıldırcın, yumurta, mantar üçlemesi, şarap soslu mantar, tortilla ve jamon, domuzlu kan sosisi gibi enteresan seçeneklerle karsılasabilırsınız.
Bask sosyal hayatında önemli bir yer tutan pintxo’ları neredeyse Bilbao’daki tüm barlarda tadabilirsiniz. Bilbao’lular gibi bardan bara atlayarak az bira veya şarap eşliğinde tatmak çok keyifli olacaktır. Tüm barlarda çok küçük dozlarda içki siparişi verebilirsiniz. Çoğu barın uzmanlaştığı spesiyal pintxoları vardır. “Txakoli” adı verilen yöreye özgü beyaz şaraplardan da tatmayı unutmayın. Şarap ve kolanın eşit miktarda karıştırılmasından meydana gelen “Kalimotxo” da tipik bask tatlarından. Özellikle gece dışarı çıkmadan sokakta gençler tarafından içilen “Kalimotxo”yu da tüm barlarda deneyebilirsiniz.



                                                                         Txakoli


 
                                                                       Kalimotxo

   Kaynak : http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilbao   (02.04.2014 -01.19)   
                   http://www.turkcebilgi.com/         ( 02.04.2014 - 01.19)    

                 http://aad.guggenheim-bilbao.es/en/  (02.04.2014-01.19) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder