Sayfalar

14 Nisan 2014 Pazartesi

ZARAGOZA

                                                      
 Aragon özerk bölgesinin başkenti ve Zaragaza ili'nin merkezidir.
Zaragoza Ebro Nehri ve onunla birleşen "Huevra Çayı" ve "Gallego Çayı" nun geniş vadisinde ve bu vadi bölgesinin hemen hemen ortasında kurulmuştur. Bu vadi arazisi Los Monegros adı verilen çöl tarzından, yeşil meralar, sık ormanlar ve yüksek tepeler ve dağlar gibi çok değişik arazi tarzı gösterir.
Zaragöza'nın en ünlü binaları Arap yapısı olan "Aljaferia Sarayı", "Catedral del Salvador" yahut "La Seo Katedrali" ve "Basílica de Nuestra Señora de El Pilar" yahut "Basılıca del Pilar" Bazılıkası ile şehirdeki bulunan birkaç diğer bina İspanya'da müslümanlarin ülkeden atıldıktan sonra Arap ve Hiristiyan mimarı stilleri karışımından ortaya çıkartılan Aragon tipi "Müdejar Mımarı Stili"'nin en güzel örnekleri olduğu kabul edilmektedir. Bu binalar İspanya için UNESCO Dünya Mirasları listesine konulmuşlardır.

                                         TARİHİ

Burada ilk yerleşim yerinin ismi: Sedetani. Burada: Roma kaynaklarına göre, İberyalı eski bir kabile yerleşik iken; Roma imparatoru Augustus tarafından, Cantabrian savaşlarında, ordugazilerinin yerleştirilmesi için düzenlenen bir yer haline gelmiştir. Yani, MÖ.25 ile 12 yılları arasında, Roma yerleşimi görülür.
Şehir: 5’nci yüzyılda, Gotlar tarafından ele geçirilir. 714 yılına gelindiğinde ise, bu kez Araplar görülür. Bu dönemde, şehrin ismi “Saraqusta” olur ve Kuzey İspanya bölgesinin, müslümanların kontrolündeki en büyük şehri haline gelir.
1118-1120 yıllarına gelindiğinde ise, bu kez, bölgede, bağımsız müslüman Cordoban hanedanlığı ortaya çıkar. 1120 yılına gelindiğinde, bu kez, şehir Aragon krallığı tarafından fethedilir.
Şehrin yakın geçmişteki tarihi sürecinde ise, 1979 yılında, Hotel Corona de Aragon’daki yangın ve ölen 80 kişiden sözedilir. Bu yangın olayının, ETA örgütünün bir eylemi olduğu söylenir. Çünkü: ayrılıkçı Bask bölgesi terör örgütü ETA, özellikle, İspanyanın kuzey bölgelerinde eylemler yapmaktadır. Hatta: 1987 yılında, Zaragoza Kışlasında da bir bombalama olayı yaşanmış ve 11 kişi ölmüştür.

                                GEZİLECEK YERLER

Avrupa'da İslami motiflerin hakim olduğu bir yapıdır .

                                                              Palacio de la Aljaferia

                                                              Catidral del salvador

                                                            Monasterio de Piedra Park

 Basilica de Nuestra Senora del Pilar

Şehrin merkezinde bulunan şehrin en önemli yapısı Basilica del Pilar dır. Avrupa'da birçok katedral, basilika, kilise vs. görüp artık bu tür yapılardan gına gelmiş olabilir ama burası diğerlerinden farklı bir değere sahiptir. Meryem Ana'nın burada görüldüğüne dair rivayetten dolayı burası İspanyolca konuşan ülkelerce hac yeri olarak değerlendiriliyor..
Şehrin simgesi bir katedraldir. Hatta: İspanya ülkesinde, hıristiyanlığın ortaya çıkmasında, buranın büyük etkisi olduğu söylenir
                                                                     

                                                         Museo Pablo Gargallo:İçten görünüm

                                                       Museo Pablo Gargallo :Dıştan görünüm

 

                                    
 Ascensor del   Pilar

                                                                    Calle Alfonso

                                                          Museo Camon Aznar Ibercaja

                                               
                                                      Museo de los Faroles y Rosario de Cristal

                                                                  River Aquarium

                                                                         Daroca     
            
    
                                                                       La Lonja

                                                           Antigua Facultad de Medicina

                                     ETKİNLİKLER

Zaragoza etkinlikleri ile de çok popüler olmuştur. Her yıl 12 Ekim'de yapılan "Pilar'lı Bakire Meryem" adına yapılan "Fiesta el Pilar" şenliği İspanya'nın her tarafından katılıcı bulmaktadır. Bu festival ayın 12'inden önceki ilk hafta sonu başlayıp ertesi Pazar bittiği için tahminen 10 gün kadar sürmektedir. Bu festival etkinliklerinden biri olan "Çiçek Sunma" resmigeçitine 2009'da 400 kadar grup ve 450.00 kişi iştirak ettiği ve bu geçitin 8 saatten uzun sürdüğü bildirilmektedir. Bundan başka "Meyve Sunma" geçiti ve "Rosario de Krital" adlı camdan yapılma içi aydınlatılmış dini heykel tasiyan 30 kadar vasıtaden oluşan dinsel resmigeçitler vardır. Bunların yanında özel kıyafetler giyinmiş "devler" ve "cabezudos" adı verilen 9 karakter çocukları eğlendirir; daha yaşlılar için geçici lunaparklar kurulur; bira festivalleri yapılır.

Kaynak :http://tr.wikipedia.org/wiki/Zaragoza (14.04.2014-13.26)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder