Sayfalar

15 Nisan 2014 Salı

BARSELONA

Barselona , İspanya'da Katalonya Özerk Topluluğu ve Barselona ilinin merkezi ve İspanya'nın ikinci büyük kenti. Ülkenin kuzeydoğusunda, İspanya-Fransa sınırının 150 km güneyinde yer alır. İspanya'nın Akdeniz kıyısındaki en önemli limanı ve ticaret merkezidir.


Kendine özgü kültürü ve güzelliğiyle ün yapan Barselona'nın, Gaudi'nin başını çektiği modernizm akımıyla planlanmış, 1900'lerden kalma ızgara planlı modern bölümü ilgi çekmektedir. Yaygın dil Katalancadır. 1992 Yaz Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmıştır. Avrupa Birliği sınırları içindeki altıncı büyük metropoliten alandır.

Barselona söylentiye göre İÖ 3. yy'da Kartacalılar tarafından eski bir İberya kenti üzerine kurulmuştur. Kentin adı da bir olasılıkla Kartaca'nın ünlü yönetici ailesi Barkaslardan kaynaklanır.

                                GEZİLECEK YERLER


                                                                        Casa Battlo


                                                                        Case Mila


                                                                         Gaudi
               

                                                                        Krizante Mtur


                                                                        Lasramblas


İÖ 218'de Romalılar tarafından fethedildi ve İÖ I. yy'da sömürge statüsü aldı. Kent Roma döneminde Colonia Faventia Julia Augusta Pia Barcino adını almış, Magriplilerce de Barcaluna olarak adlandırılmıştır. 415'te Vizigotların işgal ettiği kent, 717 dolaylarında Arapların eline geçti. 801'deKarolenj Hanedanı'ndan I. Louis (Dindar Louis) kenti Araplardan alarak a topraklarına kattı. Barselona kontları bu dönemde özerkleştiler ve 10.-11. yüzyıllarda Katalonya'nın geri kalan bölgelerini de denetimleri altına aldılar. 1137'de Katalonya ve Aragon'un birleşmesiyle kentte ticaretle uğraşan varlıklı sınıfların siyasi gücü arttı. Kısa sürede Barselona, Akdeniz ticaretinde Cenova ve Venedik'le boy ölçüşür hale geldi.


                                                        Montseer  At Dağı


                                                          Tibidabo


                                                          Sagrada Familia Kilisesi
                                          


Casa Mila (La Pedrara), Sagrada Familia Kilisesi’nden sonra Gaudi’nin Barselona’daki en ünlü ikinci binasıdır. 100 metre kareden fazla alan kaplayan Casa Mila’da iki tane avlu bulunur. Böylece binanın her bölümü güneş ışığından faydalanır. Tamamen doğal taşlardan inşa edilmiştir ve bu nedenle tasarım ya da renkten yoksundur. Tüm binadaki en ilgi çekici yer büyük ihtimalle çatıdır. Burada sürrealist tarzda yapılmış birçok farklı bacayı görebilirsiniz.

                                          YEMEKLERİ



 
                                                                         Komira


 
Omlet


 
Palaça 


 
Tapa 

Kaynak:http://tr.wikipedia.org/wiki/Barselona (15.04.2014-00:48)
                                 http://www.turkcebilgi.com/ansiklopedi/barselona (15.04.2014-00.48)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder