Sayfalar

17 Nisan 2014 Perşembe

VALENCİA

     İspanya'da Valensiya özerk bölgesinin başkentidir. Kendi ismini   taşıyan ilin de merkezidir. Valensiya belediye sınırları içinde de (2010 tahminlerine göre) şehir nüfusu 809,267 kişidir. Belediye sınırları içindeki nüfus itibariyle İspanya'nın üçüncü büyük şehridir. Şehir olan Costa del Azahar kıyılarında en büyük endüstri merkezidir. Metropolitan alan nüfusu tahmini 1.807.396'dır. Şehrin Belediye Başkanı Rita Barberá Nolla'dır. Valensiya İspanya'nin dogusunda Akdeniz kıyısında konumlanmıştır. Valensiya'nin Akdeniz sahillerine Costa del Azahar ismi verilmektedir. Valencia'da Akdeniz iklimi yaşanır, yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise serin geçer. Valencia Romalılar tarafından kurulmuş ve birçok farklı kültüre ev sahipliği yapmıştır. Bölgeye Romalılar, Vizigotlar, Berberiler, Endülüs Araplari veAragonlar göç ederek şehri ekonomik ve kültürel olarak zenginleştirmişlerdir. 


                                     GEZİLECEK YERLER


                                                                  Albereda Bulvarı

                                                                  Callede Menorca     
                
                                                                  Micelat Katedrali


      Escola Pia 

                                                     

 YEMEKLER

                                                                           Pizzera 

 
 Paella 
Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Valensiya (17.04.2014-02.00)
                                              http://www.turkcebilgi.com/ (17.04.2014-02.00)

15 Nisan 2014 Salı

BARSELONA

Barselona , İspanya'da Katalonya Özerk Topluluğu ve Barselona ilinin merkezi ve İspanya'nın ikinci büyük kenti. Ülkenin kuzeydoğusunda, İspanya-Fransa sınırının 150 km güneyinde yer alır. İspanya'nın Akdeniz kıyısındaki en önemli limanı ve ticaret merkezidir.


Kendine özgü kültürü ve güzelliğiyle ün yapan Barselona'nın, Gaudi'nin başını çektiği modernizm akımıyla planlanmış, 1900'lerden kalma ızgara planlı modern bölümü ilgi çekmektedir. Yaygın dil Katalancadır. 1992 Yaz Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmıştır. Avrupa Birliği sınırları içindeki altıncı büyük metropoliten alandır.

Barselona söylentiye göre İÖ 3. yy'da Kartacalılar tarafından eski bir İberya kenti üzerine kurulmuştur. Kentin adı da bir olasılıkla Kartaca'nın ünlü yönetici ailesi Barkaslardan kaynaklanır.

                                GEZİLECEK YERLER


                                                                        Casa Battlo


                                                                        Case Mila


                                                                         Gaudi
               

                                                                        Krizante Mtur


                                                                        Lasramblas


İÖ 218'de Romalılar tarafından fethedildi ve İÖ I. yy'da sömürge statüsü aldı. Kent Roma döneminde Colonia Faventia Julia Augusta Pia Barcino adını almış, Magriplilerce de Barcaluna olarak adlandırılmıştır. 415'te Vizigotların işgal ettiği kent, 717 dolaylarında Arapların eline geçti. 801'deKarolenj Hanedanı'ndan I. Louis (Dindar Louis) kenti Araplardan alarak a topraklarına kattı. Barselona kontları bu dönemde özerkleştiler ve 10.-11. yüzyıllarda Katalonya'nın geri kalan bölgelerini de denetimleri altına aldılar. 1137'de Katalonya ve Aragon'un birleşmesiyle kentte ticaretle uğraşan varlıklı sınıfların siyasi gücü arttı. Kısa sürede Barselona, Akdeniz ticaretinde Cenova ve Venedik'le boy ölçüşür hale geldi.


                                                        Montseer  At Dağı


                                                          Tibidabo


                                                          Sagrada Familia Kilisesi
                                          


Casa Mila (La Pedrara), Sagrada Familia Kilisesi’nden sonra Gaudi’nin Barselona’daki en ünlü ikinci binasıdır. 100 metre kareden fazla alan kaplayan Casa Mila’da iki tane avlu bulunur. Böylece binanın her bölümü güneş ışığından faydalanır. Tamamen doğal taşlardan inşa edilmiştir ve bu nedenle tasarım ya da renkten yoksundur. Tüm binadaki en ilgi çekici yer büyük ihtimalle çatıdır. Burada sürrealist tarzda yapılmış birçok farklı bacayı görebilirsiniz.

                                          YEMEKLERİ



 
                                                                         Komira


 
Omlet


 
Palaça 


 
Tapa 

Kaynak:http://tr.wikipedia.org/wiki/Barselona (15.04.2014-00:48)
                                 http://www.turkcebilgi.com/ansiklopedi/barselona (15.04.2014-00.48)

14 Nisan 2014 Pazartesi

MADRİD





Madrid 9. yüzyılda kurulmuş. 1561’de başkent olmuş. Avrupa Birliği’nde Londra ve Paris’ten sonra en kalabalık şehir. Nüfusu 7 milyona yakın, büyük bir şehir. Ama çok düzenli ve planlı olduğundan olsa gerek, insana daha küçükmüş izlenimi veriyor. Ayrıca Avrupa’nın en yeşil 12 şehri arasında. 2020 Yaz Olimpiyatları için de İstanbul’un rakibi.

Barselona ve Madrid hep birbiriyle kıyaslanır. Kimine göre Madrid, kimine göre Barselona çok daha güzeldir.. İspanya’nın tam ortasında bulunan, doğal pek de bir güzelliği olmayan şehri, bildiğiniz nakış işler gibi birbirinden güzel ve renkli binalarla süslemişler. Şehrin tepeli olması, inişli çıkışlı dar sokaklarının bulunması da cabası. Ayrıca Barselona’da İspanyol ve Katalan’dan çok İngiliz görürken, Madrid’de, başkent olmasının da etkisiyle olsa gerek, İspanya’da olduğunuzu çok daha fazla hissediyorsunuz.

                             GEZİLECEK YERLER 

Palacio Real : 1734'de inşa edilen bu yapı, İspanyol krallarının konutu olarak kullanıldı. En önemli özelliği ise el yazması ve antika kitaplardan oluşan bir kütüphaneye sahip olmasıdır.


palasico real iç görünüşü
 






  

   palasico real dış görünüş                                                                                        
 





Puerta del Sol: Madrid’in en ünlü ve en merkezi meydanıdır. Meydanın ortasında Kral Charles ın at üstündeki  bir heykeli bulunmaktadır.





Plaza Mayor: Şehrin ana meydanlarından biridir. Felipe II  ve mimarı Juan de Herrera tarafından tasarlanan meydan Felipe III’in dönemi sırasında 1620’de açılmıştır.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 




  Almudena Katedrali: Madrid gezilecek yerler listemizdeki en önemli dini yapılardan biridir. İnşasına 1883 yılında başlanan katedral 1993 yılında tamamlanmıştır.



katedralin iç görünümü

  






Prado Müzesi: Dünyanın en ünlü sanat galerilerinden biridir. Müzede Velazquez, Goya, Raphael, Rubens ve Bosch gibi ünlü sanatçıların eserleri görülebilir.eserleri görülebilir





Gran Via: Madrid’in en işlek ve en ünlü caddesidir. Cadde üzerinde yüzlerce mağaza, dükkan, otel, banka restoran, bar, sinema ve tiyatro bulunmaktadır.







 Plaza de Cibeles: Madrid gezilecek yerler listemizdeki önemli meydanlardan biridir. Meydanda bulunan Kibele Sarayı (Cibeles Palace) da görülmeye değerdir.







Plaza de Espana: Şehirdeki bir önemli meydanlardan bir diğeridir. Popüler turistik bir yer olan meydan, Gran Via’nın batı çıkış noktasında bulunur

 Plaza de la Villa: Orta Çağ’da ana şehir meydanı olarak kullanılan meydandır. Eski belediye binası, güzel sanatlar akademisi ve başpiskoposluk binası buradadır. Plaza Mayor’a yakın bulunan Plaza de la Villa Madrid’in merkezinde küçük bir meydandır. 1644’de başlanan meydan inşası 1696’da bitmiştir. Meydanda Armada’yı planlayan Amiral Alvaro de Bazan’ın bir heykeli bulunmaktadır.



 Plaza de Oriente: Madrid’in batısında yer alan bir meydandır. “Oriente” (Doğu / Doğu ile ilgili) adına rağmen şehrin batısındadır. Sürekli devam eden hareketli bir hayatın olduğu Madrid’de Plaza de Oriente sessiz bir yerdir. Yarı daire şeklindeki meydan ağaçlar ile çevrilidir ve meydanda İspanyol kralların heykelleri vardır. Plaza Espana’dan yürüme mesafesinde olan Plaza de Oriente’ye ulaşım kolaydır. En yakın metro istasyonu “Opera”dır             


  Puerta de Alcalá  : Madrid gezilecek yerler listesindeki en önemli simge yapılardan olan Puerta de Alcala neoklasik bir anıttır. Plaza de la Independencia (Independence Square / Özgürlük Meydanı) da bulunur. 1774 yılında Kral Charles III bir şehir kapısı yapılmasını istemesi üzerine 1778’de yapılmıştır. Anıtın tepesinde altı tane heykel bulunmaktadır. Bu heykeller Francisco Gutierrez ve Roberto Michel tarafından yapılmıştır. Anıta en yakın metro istasyonu Retiro’dur.



   Buen Retiro Park: Madrid’deki ana parklardan biridir. Birçok heykel, anıt ve bir göle ev sahipliği yapan parkta ayrıca her yıl bir kitap fuarı ile çeşitli konserler düzenlenmektedir. Parkta Madrid 3/11 terörist saldırısı kurbanları için bir anıt vardır. Park, özellikle pazar öğlenleri insanların rahatlayıp kafa dinledikleri, keyifli vakit geçirdikteleri bir yerdir.





 Las Ventas: Madrid’de yer alan bir boğa güreşi alanıdır. Boğa güreşinin doğum yeri sayılan Las Ventas 1931 yılında yapılmıştır. 25.000 izleyici kapasitesine sahiptir





 Plaza de Santa Ana:  Madrid gezilecek yerler listemizdeki bir diğer önemli meydandır. 1586 yılında kurulan meydan Bonaparte döneminde zarar görmüş fakat 1848 yılında yeniden yapılmıştır. Günümüzde meydanda birçok bar, kafe ve restoran mevcuttur. Özellikle yaz aylarında ve tatil günlerinde gerek yerli gerekse turistlerin çok rağbet ettiği bir yerdir.





 • Thyssen-Bornemisza Müzesi: Neoklasik bir binada bulunan sanat müzesidir. 10.00 – 19.00 saatleri arasında tam ve indirimli bilet 8 Euro karşılığında ziyaret edilebilen Müzede Monet, Goya, Degas, Renoir, Van Gogh, Picasso, Mondrian, Bacon ve Lichtenstein gibi ünlü sanatçıların çalışmaları görülebilir. Bu müzeye metro 2. hat ile Banco de Espana durağında inerek gelebilirsiniz.


müzenin dış görünümü

müzenin iç görünümü








Debod Tapınağı: Bir Mısır tapınağıdır. MÖ 2. yüzyıldan kalma bu tapınak Royal Palace ve Plaza de Espana’ya yakındır. Bu tapınak İspanya’ya Mısır’da meydana gelen sel felaketindeki yardımlarından dolayı verilmiştir. Girişin ücretsiz olduğu Depod Tapınağı’nı Salı – Cuma 10.00 – 14.00 arasında veya Cumartesi – Pazar 10.00 – 14.00 arasında ziyaret edebilirsiniz.




Casa de Campo: Madrid gezilecek yerler listesindeki en büyük parklardan bir diğeridir. Park 1.722 hektar üstüne kurulmuştur. İçerisinde bir de göl bulunmaktadır





San Francisco el Grande Basilica: Neoklasik tarzda inşa edilmiş bir bazilikadır. 1993 yılında açılan Almudena Katedrali inşasına kadar en büyük olan kilisedir.


kilesinin dış görünümü

kilisenin iç görünümü







 CaixaForum Madrid: Modern bir sanat müzesidir. La Caixa bankasının sponsorluğunda açılan müze Paseo del Prado’da bulunur. 2001 – 2007 yılları arasında inşa edilmiştir.


müzenin dış görünümü

müzenin iç görünümü








Santiago Bernabeu Stadyumu: Erkek gezginler için Madrid gezilecek yerler listesindeki en eğlenceli noktalardan olan yapı Real Madrid Futbol Kulübünün stadyumudur.




Jardines de Sabatinir  Royal Palace’a ait olan bahçelerdir. 1978 yılında Kral Juan Carlos I tarafından halka açılmıştır. Bahçe içerisinde yer alan atıl binalar temizlenerek 1970’de tamamen günümüzdeki haline kavuşturulmuştur. Neoklasik tarzda inşa edilen Sabatini Gardens içerisinde bir havuz, heykeller, çeşmeler ve geometrik şekilde dizayn edilmiş ağaçlar bulunmaktadır.





 Palacio de Santa Cruz : Günümüzde dış işleri bakanlığına ev sahipliği yapan binadır. Philip V döneminde bir hapishane olarak kullanılan yapı 1629 – 1643 arasında Juan Bautista Crescendi tarafından inşa edilmiştir. 1791’de bir yangın ve 1940’de ise sivil savaş nedeniyle yenilenmiştir. Klasik İtalyan ve İspanyol mimarisinin birleştirilerek yapıldığı Santa Cruz Palace üçgen şeklinde kırmızı tuğladan iki tane kuleye sahiptir.


hapishanenin dış görünümü
hapishanenin iç görünümü









 El Rastro: Madrid’in en büyük bitpazarıdır. Pazar sabahları ve resmi tatil günlerinde açık olan pazar Calle Embajadores ve Ronna de Toledo arasında bulunmaktadır.





 Gül Bahçesi: Madrid’de bulunan ünlü bir gül bahçesidir. Bahçedeki güller çeşitlerine göre gruplara ayrılmıştır. Çiçekler dünyanın dört bir yanından getirtilir ve özellikle ilkbahar ve yaz aylarında açtıklarında park harika bir görünüme sahiptir. Her yıl Mayıs ayı içerisinde “International Rose Villa New Madrid” isimli bir yarışma düzenlenerek en güzel gül seçilmeye çalışılır







Plaza de Castilla: Madrid’in kuzeyinde bulunan bir meydandır. Madrid’de bulunan gökdelenlerin çoğu meydan ve civarında bulunmaktadır. Meydanın ortasında uzun bir obelisk vardır. Bulvarın iki yanında ise “Gate of Europe” (Avrupa Kapısı) adı verilen iki kule mevcuttur. Meydanın kuzeyinde de “Four Towers” (Dört Kule) isimli İspanya’nın en uzun gökdelenleri bulunmaktadır.




 Casa de la Panadería: Plaza Mayor’ın kuzeyinde bulunan yönetim ve kültür binasıdır. Dört katlı olan yapının zemin katında sütunlu bir giriş ve son katında güzel bir çatı kısmı vardır. İki kulesi de bulunan güzel tasarlanmış yapıya merkezden yürüyerek ulaşmak mümkündür.





Mercado de San Miguel : 1913 yılında inşa edilmiş kapalı bir pazardır. Kaliteli yiyecek satışının yapıldığı pazarı bir şey almıyorsanız bile taze ürünler için ziyaret etmelisiniz. Madrid’e gelen turistler arasında popüler bir nokta olan pazara metro 2. veya 5. hat ile Opera durağında inerek gelebilirsiniz. Ayrıca bu pazar, Madrid gezilecek yerler listesindeki önemli noktalardan Plaza Mayor’e yürüme mesafesindedir.


 İspanya Ulusal Kütüphanesi : Neoklasik bir bina içerisinde hizmet veren kütüphanedir. 1712 yılında Kral Philip V tarafından yapılmıştır. Kütüphane günümüzde sunduğu eğitimsel ve boş zaman aktivite seçenekleri ile popüler bir yerdir. 1896 yılında halka açılan kütüphaneye metro 4. hat ile Colon istasyonundan gelebilirsiniz. Pazartesi – Cuma 09.00 – 21.00, Cumartesi 09.00 – 14.00  arasında ziyaret edilebilir.


kütüphane dış görünümü
                                   





kütüphanenin iç görünümü







        Kaynak  :http://tr.wikipedia.org/wiki/Madrid (14.04.2014-13:42)
                      http://www.turkcebilgi.com/ansiklopedi/madrid (14.04.2014 -13:42)